Çubuk Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çubuk Ziraat Odası > Haberler > Çubuk'ta Tarıma Teknolojik Destek

Çubuk'ta Tarıma Teknolojik Destek

Ankara Kalkınma Ajansı’nca (AKA) desteklenen ve Günduvan Tarım tarafından yürütülen ‘Nohut Eleme ve Paketleme Tesisi Teknoloji Yenileme ve Kapasite Artırımı’ projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Çubuk Ziraat Odası'ndaki toplantıya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengiz Akbayrak, AKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Muhammed Seyid Pehlivan, kurum temsilcileri ile zahire pazarında çalışan esnaf ve çiftçiler katıldı.

PROJE FİREYİ SIFIRLADI

Çubuk ve köylerinin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan nohutun eleme ve paketleme yapılarak katma değerini artırmayı hedefleyen proje kapsamında yıllık 300 ton olan üretim kapasitesi 750 tona çıkarılacak. İşletmedeki kalite ve hijyen standartlarının iyileştirilmesi ile başmayan porje kapsamında tesise kurulan optik okuyuculu renk ayıklama makinesi, daha önce insan eliyle ayıklanan deforme olmuş nohut tanelerini otomatik olarak temizliyor. Proje, eleme aşamasında ortaya çıkan yüzde 15-20'lik fire oranını da sıfıra indirdi.

MAKİNENİN YARI BEDELİ HİBE

Proje hakkında bilgi veren Galip Günduvan, “Önceden Çubuk’ta toplanan nohut, arpa, buğday ve mercimek bölgede uygun tesis olmadığı için TIR’larla Mersin'e götürülüyor, renk ayrışımı yapılıp geri getiriliyordu. Tabii bu süreç maliyeti ciddi oranda artırıyordu. Çiftçi, gelir kaybına uğruyordu. Proje ile temin ettiğimiz makine sayesinde köylü daha fazla kazanacak. Proje maliyetinin yüzde 50'sini hibe olarak destekleyen Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür ediyoruz” diye konuştu.