Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde
yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk
Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına
göre, Çubuk Belediyesinin başvurması üstüne çubuk turşusu coğrafi marka adını
almıştır. Artık çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesin'den
belirlenen standartlar oranında izin alması gerekmektedir. TPE'nin kararına
yönelik, çubuk turşusunun ürün tanıtımı, "Çubuğun ilçe ve köylerinde
organik tarım şeklinde yetiştirilen (salatalık, domates, patlıcan, kelek,
fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana gibi) ve sıkı dokularından
ötürü körpe şekilde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye özgü yapılış usulü
ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir " diye açıklandı. Çubuk
turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise defne yaprağının ve dere otunun
kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında
ve uzun ömürlü (en çok 2 yıl) olması şeklinde tanımlandı.
Çubuk Turşusu Nasıl Yapılır
Malzemeler
- 1,5 kilo küçük salatalık
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 çay bardağı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 2 tane defne yaprağı
- 20 diş kadar sarımsak
- Yarım demet dereotu ve sapı
- 1 şişe maden suyu
- Ve yeteri kadar kaynatıldıktan ardından
soğutulmuş su
Yapılışı
malzeme listesinden ardından artık
turşumuzu kuralım, salatalıkların bir kaç yerine delik açıyoruz ve kavanoza
muntazam bir biçimde yerleştiriyoruz.
ilk sırayı döşedik, kabuğunu soyduğumuz ve üzerini hafifçe ezilen
sarımsakların yarısı ilave edilir. Limon tuzunun da yarısını katıyoruz, tane
karabiberin yarısını da ekliyoruz. Çubuklular, özelikle kalın saplı dereotunun
kokusu nedeni ile kullanılmasını öneriyorlar. Kokusunun çıkması için defne
yaprağının kenarlarını keserek ekliyoruz ve çok fazla defne yaprağı
kullanmıyoruz. Yalnızca 2 yaprak yeterli olacak ve kaya tuzumuzun yarısını
koyuyoruz. Üzerine bir daha salatalıkları dizmeye devam ediyoruz, sonra da
kalan malzemelerimizi limon tuzu, tuz, defne yaprağı, karabiber, sapları ile
beraber dereotunu da ekliyoruz. Bu tarifte neden maden suyu kullanıyoruz?
bölgenin suyu fazla sert ve çok mineralli, biz de bu lezzetini vermek için maden
suyu kullanıyoruz. Bununla Beraber çubuk turşularının özelliklerinden biri de
yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması sirkeyi de
bırakıyoruz. Son olarak akşamdan kaynatıp soğutulan suyu ilave ediyoruz. Bu su
eksilebilir, 2-3 günde bir sirke desteği yapabiliriz, şimdi kapağını sıkıca
kapatarak 3 hafta bekliyoruz. 3 hafta ardından çubuk turşumuz ağır ağır
lezzetine kavuşacaktır. Ardından kapağını açıyoruz hiç bir bozulma yok,
gördüğünüz gibi tazeliğini saklayabiliyor. Bir kaç tane alıp isterseniz bir de
içerisine bakabilirsiniz, bilhassa kuru fasulyenin yanında çok uygun bir
garnitür göreceksiniz.