Çubuk Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çubuk Ziraat Odası > Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması üstüne çubuk turşusu coğrafi marka adını almıştır. Artık çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesin'den belirlenen standartlar oranında izin alması gerekmektedir. TPE'nin kararına yönelik, çubuk turşusunun ürün tanıtımı, "Çubuğun ilçe ve köylerinde organik tarım şeklinde yetiştirilen (salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana gibi) ve sıkı dokularından ötürü körpe şekilde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir " diye açıklandı. Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise defne yaprağının ve dere otunun kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (en çok 2 yıl) olması şeklinde tanımlandı.



Çubuk Turşusu Nasıl Yapılır

Malzemeler

  • 1,5 kilo küçük salatalık 
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi 
  • 1 çay bardağı kaya tuzu 
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu 
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber 
  • 2 tane defne yaprağı 
  • 20 diş kadar sarımsak 
  • Yarım demet dereotu ve sapı 
  • 1 şişe maden suyu 
  • Ve yeteri kadar kaynatıldıktan ardından soğutulmuş su 

Yapılışı

malzeme listesinden ardından artık turşumuzu kuralım, salatalıkların bir kaç yerine delik açıyoruz ve kavanoza muntazam bir biçimde yerleştiriyoruz.

 


 ilk sırayı döşedik, kabuğunu soyduğumuz ve üzerini hafifçe ezilen sarımsakların yarısı ilave edilir. Limon tuzunun da yarısını katıyoruz, tane karabiberin yarısını da ekliyoruz. Çubuklular, özelikle kalın saplı dereotunun kokusu nedeni ile kullanılmasını öneriyorlar. Kokusunun çıkması için defne yaprağının kenarlarını keserek ekliyoruz ve çok fazla defne yaprağı kullanmıyoruz. Yalnızca 2 yaprak yeterli olacak ve kaya tuzumuzun yarısını koyuyoruz. Üzerine bir daha salatalıkları dizmeye devam ediyoruz, sonra da kalan malzemelerimizi limon tuzu, tuz, defne yaprağı, karabiber, sapları ile beraber dereotunu da ekliyoruz. Bu tarifte neden maden suyu kullanıyoruz? bölgenin suyu fazla sert ve çok mineralli, biz de bu lezzetini vermek için maden suyu kullanıyoruz. Bununla Beraber çubuk turşularının özelliklerinden biri de  yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması sirkeyi de bırakıyoruz. Son olarak akşamdan kaynatıp soğutulan suyu ilave ediyoruz. Bu su eksilebilir, 2-3 günde bir sirke desteği yapabiliriz, şimdi kapağını sıkıca kapatarak 3 hafta bekliyoruz. 3 hafta ardından çubuk turşumuz ağır ağır lezzetine kavuşacaktır. Ardından kapağını açıyoruz hiç bir bozulma yok, gördüğünüz gibi tazeliğini saklayabiliyor. Bir kaç tane alıp isterseniz bir de içerisine bakabilirsiniz, bilhassa kuru fasulyenin yanında çok uygun bir garnitür göreceksiniz.